facebook
Γεώργιος Κ. Λάγαρης - Δικηγόρος

Γεώργιος Κ. Λάγαρης - Δικηγόρος

MSc. on International Studies

Υποψήφιος Διδάκτορας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Email: info@lagaris.gr, lagaris@otenet.gr
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Εφημερίδες - ΜΜΕ Διάφορα
 

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ » Η ιστορία της

Η Ευρυτανία
Η Ευρυτανία στην πλατιά της έννοια είναι το σταυροδρόμι της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αποτελεί παράλληλα , την είσοδο για τους κυνηγημένους , στο λαβύρινθο των ορεινών συμπλεγμάτων αδιαπέραστων δασών των Αγράφων και της Επίκτητης Άνω Αιτωλίας.

Ο τόπος αυτός, αποτελούσε πάντα κέντρο πνευματικών εξορμήσεων και ακτινοβολίας , ενώ ο θεός του πρόσφερε απλόχερα την ομορφιά και την αγνότητα για την απόλαυση των αισθήσεων. Και παρόλο που βρίσκεται στο κέντρο του ελληνικού ηπειρωτικού χώρου, για το ευρύ κοινό ο τόπος μας είναι ιστορικά τουλάχιστον ελάχιστα γνωστός. Οι αιτίες της "απομόνωσής" της δεν οφείλονται μόνο σε γεωφυσικούς λόγους, αλλά και σε παράγοντες κοινωνικούς, ιστορικούς και οικονομικούς.

Οι ιστορικοί της Ελλάδας θάπρεπε να αφιερώσουν περισσότερες σελίδες για την Ευρυτανία, (την terra igognita = άγνωστη χώρα τους), μια περιοχή της πατρίδας μας που θεμελίωσε τα γράμματα, το διαφωτισμό, την αναγέννηση, το μεγάλο ξεσηκωμό και πρωτοστάτησε στην απελευθέρωση της πατρίδας από τον τουρκικό ζυγό και στα νεότερα χρόνια τίναξε το φασισμό, αυξάνοντας τις πληγές της. Παράλληλα η αρχαιολογική σκαπάνη, που έχει παραγκωνίσει τελείως την περιοχή μας, θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις στο θέμα της ιστορικής διαδρομής της Ευρυτανίας. Τα τυχαία ευρήματα του Αγίου Δημητρίου Καρπενησίου και της Χόχλιας, αλλά και ο "θησαυρός του Καρπενησίου" της συλλογής Σταθάτου, μαρτυρούν την ύπαρξη αξιόλογης τέχνης, ιδιαίτερα κατά τη δεύτερη χιλιετηρίδα και τον πρώτο π.Χ. αιώνα. (Ανάλογο είναι και το ψηφιδωτό δάπεδο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας του Αγίου Λεωνίδη, του 5ου μ.Χ. αιώνα που ανακαλύφθηκε στο Κλαυσί).

Οι ορεσίβιοι Ευρυτάνες αποτέλεσαν τη ζύμη και το ζωντανότερο στοιχείο της φυλής μας, αφού διατήρησαν πάντα αδιάπτωτο το πνεύμα της ελευθερίας. Η ιστορία τους αποτελείται από τους κρίκους μιας μακριάς αλυσίδας ζωής, η οποία δεν διακόπηκε ποτέ από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι τώρα. Τούτοι, λόγω του αρχικού καρποσυλλεκτικού και κυνηγετικού τρόπου διαβίωσης και της αγροκτηνοτροφικής οικονομίας τους αργότερα, καθώς και της κακοτράχαλης γης της περιοχής, εμφανίστηκαν σχετικά αργά στη δραστήρια σκηνή της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας της χώρας μας.

Αρχική σελίδα | Επικοινωνία
Web design & Seo by Marinet