facebook
Γεώργιος Κ. Λάγαρης - Δικηγόρος

Γεώργιος Κ. Λάγαρης - Δικηγόρος

MSc. on International Studies

Υποψήφιος Διδάκτορας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Email: info@lagaris.gr, lagaris@otenet.gr
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Εφημερίδες - ΜΜΕ Διάφορα
 
Για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ευρυτανία
Άρθρο του Γιώργου Λάγαρη «Για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ευρυτανία»

«Στην Ελλάδα λειτουργούν 1260 ανεξέλεγκτες χωματερές, που αποτελούν εστίες μόλυνσης, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η εικόνα αυτή δεν ταιριάζει στη χώρα και τον πολιτισμό μας. Προσβάλλει την Ελλάδα και τους Έλληνες».

Με τα λόγια αυτά, με τα οποία δε διαφωνεί κανείς, η τότε Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Βάσω Παπανδρέου προλόγιζε τον Ιούνιο του 2003 μια ενδιαφέρουσα έκδοση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. με τίτλο «Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων». Δυστυχώς από τα στοιχεία που παρατίθενται στην ίδια έκδοση προκύπτει ότι η κατάσταση σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι απογοητευτική.

Στο νομό μας υπάρχουν σήμερα καταγεγραμμένες 28 ανεξέλεγκτες χωματερές ενώ παρατηρείται και το φαινόμενο απόθεσης μπαζών και απορριμμάτων σε κάποιο κοντινό ρέμα λίγο έξω από κάθε χωριό. Σίγουρα η κατάσταση αυτή αποτελεί ντροπή για ένα νομό που διεκδικεί το απόλυτο της καθαρότητας. Όπως επίσης είναι ντροπή λίγο έξω από το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του νομού, στους πρόποδες από το Βελούχι και απέναντι από το προπονητικό κέντρο που φιλοδοξούμε να φιλοξενεί αθλητές και ομάδες από όλη την Ελλάδα για την προετοιμασία τους να λειτουργεί ένας κορεσμένος, ανεξέλεγκτος και επικίνδυνος σκουπιδότοπος.

Το πρόβλημα ασφαλώς και δεν αφορά μόνο το Καρπενήσι, αφορά όλη την Ευρυτανία και είναι σήμερα αναγκαίο περισσότερο από ποτέ ένα σύγχρονο, συνολικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων της Ευρυτανίας.

Γίνεται πολύς λόγος για τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Σίγουρα αποτελούν ένα τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών. Η σύγχρονη όμως επιστημονική γνώση αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο υπαγορεύουν ότι ένας χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων θα αποτελεί το τελευταίο στάδιο ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων και όχι τη μοναδική μέθοδο διαχείρισής τους.

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων προβλέπει:
  • Ενέργειες πρόληψης παραγωγής αποβλήτων (με εκπαίδευση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πολίτη)
  • Διαλογή υλικών στην πηγή (δηλαδή ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών)
  • Επεξεργασία και αξιοποίηση αποβλήτων:
    - θερμική επεξεργασία
    - βιολογική επεξεργασία
    - θερμική ή βιολογική επεξεργασία με ανάκτηση προϊόντων ενέργειας
  • Υγειονομική ταφή υπολειμμάτων

    Αντί, λοιπόν να αναλωνόμαστε στο πού θα τα θάψουμε τα σκουπίδια μας, θάβοντας με αυτά και την αξιοπρέπειά μας, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε έναν ολοκληρωμένο, μακροχρόνιο και επωφελή σχεδιασμό για τη διαχείριση και την εκμετάλλευση των απορριμμάτων στο νομό μας.

    Γιατί πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας πως τα σκουπίδια σήμερα αποτελούν αντικείμενο αξιοποίησης, αποτελούν πηγή πλούτου. Επιγραμματικά αναφέρεται πως από την επεξεργασία των απορριμμάτων μπορεί να προκύψει ενέργεια (θερμική ή ηλεκτρική), ανακυκλωμένα υλικά, κομπόστ (που χρησιμοποιείται στις καλλιέργειες ως λίπασμα), υλικό καύσης για τα σπίτια (μπρικετοποίηση).

    Αν λάβει κανείς υπόψη την ποσότητα και την ποιότητα των απορριμμάτων στην Ευρυτανία (η μέση ημερήσια παραγωγή αστικών αποβλήτων ανά κάτοικο στην Ελλάδα εκτιμάται σε 1,2 κιλά), την ποσότητα της βιομάζας που υπάρχει και την ήδη υφιστάμενη υποδομή (βλέπε κλειστό εργοστάσιο πυρόλυσης στη Βούλπη, η οποία με κάποιον μηχανολογικό εκσυγχρονισμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακίνδυνα και με ασφάλεια εξασφαλίζοντας παράλληλα και αρκετές θέσεις εργασίας) και αν σε όλα αυτά προστεθεί και η σίγουρη χρηματοδότηση ενός τέτοιου σχεδίου από διάφορα χρηματοδοτικά μέσα (Ταμείο Συνοχής, ΠΕΠ, ΕΑΠΤΑ, ΕΠΠΕΡ, ΕΤΕΡΠΣ), τότε θα μιλάμε για οριστική επίλυση του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ευρυτανία με μακροχρόνιο ορίζοντα και με μόνη την ανάγκη εξεύρεσης ενός Χώρου Υγιεινής Ταφής Υπολειμμάτων (αν υπάρχουν) έκτασης 5 στρεμμάτων και με κύκλο ζωής τα 50 χρόνια χωρίς να απαιτείται η δημιουργία ΧΥΤΑ έκτασης 30-40 στρεμμάτων.

    Αν όλα αυτά ακούγονται σενάρια επιστημονικής φαντασίας, παρόλο που τέτοια σχέδια εφαρμόζονται ήδη με επιτυχία στην Ευρώπη και αποσπασματικά και στην Ελλάδα (Λάρισα, Ν. Λιόσια), ή αν τα μεγέθη της Ευρυτανίας (σε όλα τα επίπεδα…) είναι πολύ μικρά για να υλοποιηθούν μπορεί να εξευρεθεί λύση προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από τη συνεργασία με άλλο όμορο νομό και με τη δημιουργία στην περιοχή μας ενός απλού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

    Το θέμα είναι πως κάτι πρέπει να γίνει τώρα.

    Σε κανένα δεν αρέσει η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής που υφίσταται σήμερα ο Ευρυτάνας, σε κανένα δεν θα αρέσει η δυσφήμιση που μπορεί να προκύψει για το νομό μας από την επιβολή κάποιου προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Έχουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε και να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές κάτι καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε και αυτό είναι χρέος όλων μας.

    Ο Γιώργος Λάγαρης είναι Δικηγόρος και Νομαρχιακός Σύμβουλος Ν. Ευρυτανίας.

    Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ» στις 18 Μαΐου 2005

  • Αρχική σελίδα | Επικοινωνία
    Web design & Seo by Marinet